Zoals jullie weten is het geheim van succes vaak herhaling. Of je nu op een groot water in het buitenland vist of een campagne draait in eigen land, de kracht van herhaling is de sleutel. Karpers zijn gewoontedieren die leven volgens de drie V's: Voortplanten, Veiligheid en Voedsel. En door in te spelen op die V van voedsel, krijg je echt de kans om voor die topvangsten te gaan. In deze blog vertel ik je hoe ik deze kracht van herhaling toepas in mijn visserij en wat het verschil maakt voor mijn vangsten.
Voedselbron/locatie
Een van de eerste stappen is een keuze maken in aas. Er zijn ontelbare opties en combinaties mogelijk en vaak zie je door de bomen het bos niet meer. In 90% van de gevallen begin ik met mij voor een gouden combinatie die overal en altijd inzetbaar is. Dit is een combinatie van Gluttony en Seadweller. Met deze combinatie bereik je in mijn ogen een groot gedeelte van de karper populatie door de verschillend ingrediënten in deze boilies.
Het enige wat ik nog weleens wil aanpassen van de diameters. Wil ik meer voedseldelen (aasopnames) dan kies ik voor kleinere diameters. Wil ik mij juist richten op de grotere vissen dan kies ik voor de grotere diameters tot zo'n 30/35mm. Dit kan per sessie en jaargetijde verschillen maar de kracht ligt voor mij in de keuze van deze twee boilies.
Nu komt het er voor mij een belangrijk onderdeel van mijn tactiek.
(Voor)voeren
Tijdens campagnes voer ik graag tussen de sessies in gewoon door. Het liefst op verschillende momenten van de dag, maar wel op vaste dagen. Het is bizar om te zien hoe snel je aanbeten beginnen op te lopen als je een langere periode op regelmatige basis je stek van voer kan voorzien. Deze tactiek is al erg bekend en genoeg over te vinden op het internet. Ik zal hier verder geen aandacht aan besteden. Het stukje waar ik wel aandacht aan wil besteden is het voeren tijdens een lange sessie in binnen- of buitenland.
Een in mijn ogen, veel gemaakte fout is dat veel vissers bij aankomst een groot gedeelte voeren en daarna direct op beginnen te vissen en pas bij een aanbeet een beetje bijvoeren en vaak alleen rond de rig. Resultaat is dat een groot deel van de vissen die je stek gevonden hebben weer doorzwemmen omdat er simpelweg niet genoeg voedsel meer voor ze ligt.
Persoonlijk kies ik er altijd voor om aan de start van de sessie meerdere stekken lichtjes aan te voeren en deze op regelmatige basis van voer te blijven voorzien. Als je goed naar de top van de wedstrijdvissers kijkt, dan zie je dit ook continu gebeuren. Men houdt de vis actief en hongerig op de voerplek door geregeld kleine hoeveelheden voer te brengen. Hierdoor ontstaat er onderwater veel meer concurrentie en zullen vissen minder argwanend zijn.
Praktisch voorbeeld van een sessie uit het voorjaar van 2023:
Weeksessie op een groot water in Frankrijk.
Vooraf het weerbeeld in de gaten gehouden en alvast een inschatting gemaakt van de hoeveelheid voer. Bij aankomst watertemperatuur gemeten en aantal stekken bekeken. Na een hele dag zoeken, uiteindelijk een stek gekozen de voldeed aan onze eisen en waar we een aantal vissen hebben zien zwemmen.
Twee grote stroken aangelegd op verschillende afstanden en aantal kleinere plekjes in de kantzone aangevoerd met wat handjes voer. Op de grote stroken (50m bij 200m) ging ongeveer 10kg voer per strook.
De eerste nacht niet gevist maar wel 8 uur later weer gevoerd. Dit patroon hebben we de eerst 24uur 4 maal herhaalt.
Vanaf de tweede dag gestart met het bevissen van de kantzones met minimaal aantal hengels. Ondertussen de overige stekken elke 8uur blijven voorzien van voer. Gemiddeld zo'n 5kg per keer. De kracht van de herhaling zit hem erin dat je ook op het moment dat je beet begint te krijgen, de gehele zone aan blijft voeren. Hierdoor bereik je veel meer vissen en ontstaat er een mooi samenspel van voedselconcurrentie en vertrouwen in het aas.
Tegen het einde van de sessie schroef je de hoeveelheid terug en vaak vissen wij de laatste nacht alleen nog maar met single hookbaits op de zone.
Natuurlijk zitten er veel variabelen in deze tactiek en moet je ten alle tijden je gezonde verstand gebruiken. Maar zelfs in de winterperiode voer ik op regelmatige basis iets bij. Alles draait om balans. Varieer ook eens met verschillende hoeveelheden voer op je rig. laat de vissen zwemmen!
Tot de volgende!
Joery!